Sista veckan har det städats här på Databiblioteket. En hel del gammalt material har åkt ut och nytt har lagts till och organiserats. Bland annat har vi den nya länkkategorin BioHacking! Här hittar du länkar till info om transhumanism, cyborgar och biohacking. Det är helt klart en kategori som jag tror kommer växa med nytt spännande innehåll.

Organisering 2017 v23

 

Det har också lagts till många konferenser i På gång! Bland annat har vi Blender Conference i oktober. Fin ursäkt för ett besök i Amsterdam.
   Citatsamlingen växer och är snart uppe i hundra stycken. Här är det senaste tillskottet:

 

Upphovsrätten är inte sakers naturliga tillstånd. Den uppfanns för bara ungefär 300 år sedan för att skydda förläggare – inte författare. Och den fortsätter vara ett sätt att skydda de på gränsen till monopolistiska rättigheterna för skivbolag, musikförlag och mjukvaruhus. Den förvrider marknaden och är ett hinder och inte en morot för kreativiteten.
 
- Graeme Philipson -

Källa: Copy me. Roh-nin Förlag 2005. Ursprungligen publicerad i Sydney Morning Herald, 23/9 2003. Översättning och bearbetning av Piratbyrån.
 
God helg!!

The Pirate Bay & Piratbyrån

Den 31 maj är det 11 år sedan polisen genomförde en husrannsakan mot webbhotellet PRQ och konfiskerade nästan 200 servrar med information tillhörande bl.a. The Pirate Bay och Piratbyrån. Det var också viktig info tillhörande företaget PRQ som polisen tog med sig. Polisens motiv bakom beslaget av PRQs och andras info har aldrig undersökts av någon myndighet, vilket är självklart. Varför skulle de exponera sin egna skitiga kalsonger?
The Pirate Bay logo
The Pirate Bay har under långa perioder varit världens största tracker, eller index över bittorrent-filer. Sidan innehåller alltså inget material, varken lagligt eller olagligt, bara länkar till material. Det är väldigt likt det som sker när man använder den amerikanska övervakningstjänsten Google, som innehåller länkar (till både lagligt och olagligt material).
   Idag är vi många som inte har använt The Pirate Bay på lång tid. En vanlig anledning är så klart att sidan har tappat sin identitet, en annan är det äckliga reklamen som man fort ruttnar på. Vi har ju också hört uttalanden från folket bakom The Pirate Bay att de hade planlagt att lägga ner siten på tioårsdagen 2013. Bra tänkt.

TEXT: Med anledning av årsdagen rekommenderas läsning av den klassiska KopiMi-texten: MAckt, _____, Broccoli och KOPIMI

LJUD: Den som vill ha örongodis hittar här en podcast från Steal this Show där Peter Sunde pratar en del om hur The Pirate Bay-målet påverkar honom idag. https://stealthisshow.com/s02e12/

VIDEO: Till sist till er som av någon anledning inte har sett TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keyboard; Varsågoda:

tpb afk

 

 

 

 

Vi är många som dagligen jobbar med bilder. Webben har gått från att vara textbaserad till att fyllas med bilder i olika format. När man utvecklar en webbsida eller designar en trycksak så kan det vara praktiskt att använda gratis material, iallafall under själva utvecklingen.

bilder640

Den här veckan hittar du många nya länkar till bilder som kan användas både för privata och kommersiella projekt under Länkar -> Bilder. Bara kom ihåg att dubbelkolla licensen innan bilderna används offentligt.

Kalendern På gång! fylls hela tiden på med nya möten och konferenser. Just nu har vi många nyheter för er som jobbar med webben; Python, PHP, Drupal, WordPress och Joomla CMS. Dags att börja planera för nästa konferens!! Om du har vägarna förbi Bojumbura på lördag så får du inte missa JoomlaDay Burundi 2017 eller varför inte besöka Big Brother Awards Germany 2017 på fredag.

Vill också tipsa om en intressant föreläsning jag var på i regi av NUUG. Matematikern Paul-Olivier Dehaye vid universitet i Zürich, redogör för egna upplevelser av profilering av väljare. Först som testperson, sen hur han undersökte företaget som utförde testet. Han har nu startat www.personaldata.io där individer kan få hjälp att ta kontroll över sina personliga data. Kolla in videon: http://beta.frikanalen.no/video/625873/

tangenterIdag startar Veckospalten här på Databiblioteket. En spalt för infall och nyheter.

Tänkte inleda med att berätta om vad som händer här just nu.

Under rubriken På Gång! presenteras intressanta evenemang från hela världen. Om du är i Göteborg på onsdag så kan få en hel dag med föreläsningar på foss-north, eller varför inte ta en helgtur till Creative Commons Global Summit i Toronto?

Citatsamlingen växer hela tiden och jag blir ofta överraskad av hur populär den är.

 _dbKalendern är sakta men säkert på väg ut ur BETA-stadiet. Planen är att fylla större delen av årets dagar med historiska händelser, för att sen utvidga informationen om varje händelse.

Länkarna är ett långsammare projekt som kräver tid. Just nu jobbas det med att få tag i kvalitetslänkar till bilder med öppna licenser. Den senaste  heter http://gratisography.com/ och innehåller bilder under licensen CC 0. Dessutom hittar du nu info om kopimisterna under länkkategorien Upphovsrätt.