Libre Planet 2017Helgen den 25 och 26 mars hålls Libreplanet Conference 2017 i Cambridge, USA. Det är en av de viktigaste konferenserna för digitala rättigheter, och hålls varje år i regi av Free Software Foundation. Årets tema är The Roots of Freedom.
   Vi som inte kan åka dit kan följa konferensen på https://libreplanet.org/2017/live/. Programmet börjar klockan 09:00 Bostontid, vilket betyder fem timmars skillnad. Bättre än fotboll!!

I nästa vecka ska allt videomaterial läggas ut på https://media.libreplanet.org/.

wikipedia commonsAnsgar Koreng.

Wiki loves monuments är en årlig fototävling som hålls varje september av gemenskapen runt wikimedia. Tanken är att uppmärksamma monument och kulturarv runt om i världen. I år har över 10 000 fotografer skickat in över 275 000 bilder! Utöver de femton vinnarna i den internationella tävlingen utses också nationella vinnare i många länder. I Sverige utsågs Kristian Hedberg till vinnare med ett fotografi från en resa med Skånska Järnvägarna.

fscons 2016Några platser kvar!!
Årets viktigaste konferens hålls i Marstrand 12 – 13 november. Tioårsjubileet firas med inbjudna föredragshållare istället för tema och tracks. Dessutom hålls konferensen på Marstrands Havshotell en bit utanför Göteborg. Det blir alltså intimare och mer socialt än tidigare. Priset är högre än vanligt men inkluderar all mat och en hotellnatt. Läs mer och registrera dig på: https://fscons.org/2016/

 

Edward SnowdenNorska PEN har beslutat att ge årets Ossietzkypris till Edward Snowden. Ossietzkypriset är Norska PENs årliga pris för enastående insatser för yttrandefriheten. De skriver bland annat: ”Snowdens avslöjanden representerar en av de viktigaste händelserna i internationell politik de senaste åren och en allvarlig legitimitetskris i utrikes- och säkerhetspolitiken”. Med priset vill Norska PEN bland annat ge ett erkännande till visselblåsares mod, uppmana till offentlig debatt och ändrad politik i förhållande till visselblåsare.

Läs mer:
http://norskpen.no/2016/03/07/edward-snowden-var-tids-ossietzky/ Norska
http://norskpen.no/2016/03/07/edward-snowden-ossietzky-of-our-time/ Engelska

wikipediaIdag den 15 januari 2016 fyller uppslagsverket Wikipedia 15 år. Hurra och gratulerar! Tack för den fria och öppna informationen.

Hoppas Larry Sanger och Jimmy Wales får ett stort glas öl!!

Läs mer: https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia

 

Firefox OS IkonPå en konferens igår meddelade Ari Jaaksi från Mozilla att de slutar utveckla Firefox OS för mobiltelefoner. Orsaken ska vara att de inte har klarat av att utveckla den bästa användarupplevelsen. Men antagligen så har de inte heller lyckats få tillräckligt med uppmärksamhet och spridning av operativsystemet. Man lägger inte ner projektet, utan ska istället se på dess användning i sakernas internet (Internet of Things). Första visningarna av Firfox OS var så sent som i början av 2012, så det var ett kort äventyr.
Vi får antagligen mer information om det här de närmaste dagarna.