När GIMP installeras skapas en systemkatalog och en personlig katalog för penslar. Systemkatalogen innehåller objekt som installeras tillsammans med GIMP. Den personliga katalogen är till för nya penslar och ligger i din hemkatalog med namnet .gimp-2.x/brushes (Lägg märke till att katalognamnet börjar med en punkt och x byts mot din version av GIMP). I GIMP hittar man adressen till katalogen genom att gå till Redigera -> Inställningar. Klicka på Kataloger -> Penslar.

 

Instllningar_025

Som standard innehåller listan den personliga katalogen och en delad katalog. Lägg märke till att den personliga katalogen är markerad som Skrivbar, vilket gör att katalogen blir läst av GIMP.

Man kan även ha penslarna i en valfri katalog, och lägga till den i listan över kataloger. Klicka på symbolen med plustecknet (se ovan), sen är det bara att skriva in adressen, eller klicka på katalogsymbolen till höger för att bläddra efter katalogen på maskinen. Tänk på att penslarna inte kan ligga i underkataloger, eftersom GIMP bara läser en nivå.

Nu är bara att lasta ner eller tillverka egna penslar och lägga dem i den katalog du föredrar. Se till att katalogen är listad och markerad som Skrivbar i GIMP. Färdigt. Om penslarna inte visas i GIMP så öppnar du Penselvalsdialogen (se under) och trycker på den blå symbolen Uppdatera penslar i nedre högra hörnet.

 

penslardialogen

 

I den här guiden användes GIMP 2.8 i Xubuntu 12.04.