Fri programvara för bildbehandling.

fp_lmw

blender_intro2x150Blender är ett professionellt program för modellering och rendering av 3D grafik och animationer med egen 3D-motor. Skulptera, färglägg och utveckla spel i ett fritt program som ständigt utvecklas och blir allt mer konkurrenskraftigt mot liknande proprietära program. Finns för de flesta operativsystem och är grundligt dokumenterat.

fp_lmw

gimpikonGIMP (The GNU Image Manipulation Program) är ett populärt och fritt bildbehandlingsprogram som har utvecklats på nätet sedan 1995. Det är ett professionellt progam med en uppsjö funktioner: kraftfulla ritverktyg, stöd för lager och kanaler, över hundra insticksmoduler, ett bra formatstöd m.m. m.m. Dessutom hittar du kurser och en bra FAQ på deras hemsida www.gimp.org. Glöm inte bort att det är ett helt eget program som tar en del tid att lära sig.

fp_lmwNu ska vi se på Inkscape som är ett vektorbaserat program för bildmanipulering(som till exempel Adobe Illustrator och Corel Draw). Ganska enkelt att komma igång och skapa komplexa symboler och objekt för till exempel hemsidor. Många användare av fri programvara kombinerar Inkscape med bildbehandlingsprogrammet Gimp och får på detta sätt extra kraft i sitt arbete. Det är ganska avancerat och är under ständig utveckling. Stödet för olika filformat är utmärkt både när det gäller import och export. Det egna formatet är W3C:s standard SVG (Scalable Vector Graphics). Finns för Gnu/Linux, Windows och Mac OSX.

inkscape

För den intresserade finns massor av material runt Inkscape på internet; böcker, kurser, forum, osv. Jag rekommenderar ett besök på sidan Screencasters.Heathenx.org där man kan följa massor av gratis videokurser som visar programmets möjligheter. Även the Inkscape Tutorials weblog är värd en besök.

fp_lmw

tuxpaint_logoAlla ungar gillar att rita. Nu är det så att det bästa ritprogrammet för ungarna råkar vara fri programvara och heter Tux Paint. Det är utvecklat med tanke på barn från tre år till ungefär tolv. Men jag älskar det. Med ett stort utbud av penslar, stämplar, färger med mera så är det roligt för barn i alla åldrar. Du kan lasta in egna bilder i programmet som man sen kan rita på. De måste bara var i formatet png. Så du kan låta ungarna rita på foton av dem själva eller vad som helst.