fp_lmw

blender_intro2x150Blender är ett professionellt program för modellering och rendering av 3D grafik och animationer med egen 3D-motor. Skulptera, färglägg och utveckla spel i ett fritt program som ständigt utvecklas och blir allt mer konkurrenskraftigt mot liknande proprietära program. Finns för de flesta operativsystem och är grundligt dokumenterat.

Massor av kurser i form av text och video finns tillgängligt på projektets hemsidan. Det finns också böcker att köpa. Med tanke på att man sparar tusentals kronor när man anväder Blender så är det ett bra sätt att stödja projektet.
 

blender

Att jobba med 3D är avancerat och kräver tålamod. Därför är det glädjande att användargränssnittet fick en ordentlig uppdatering i version 2.5 som kom 2010. En glad nyhet för alla som testat Blender tidigare men gett upp pga den höga inlärningströsklen.

Det finns filmer gjorda med Blender som är fria att ladda ner. Elephants DreamBig Buck Bunny och Sintel är tre sevärda filmer  som verkligen visar möjligheterna med Blender. Dessutom finns spelet Yo Frankie!, som bygger på filmen Big Buck Bunny. Projekten kan lastas ner gratis. Du hittar också projektfilerna så att du kan remixa om du vill. Självklart kan du också köpa filmerna och spelet för att ge ditt stöd. Om du är nyfiken och vill ha mer info kan du börja på Blender.org, Blender Artists och BlenderNation.

Artikeln publicerades: 2009-04-01
Senaste uppdatering: 2012-01-07