Skriv ut
Bildbehandling

fp_lmw

gimpikonGIMP (The GNU Image Manipulation Program) är ett populärt och fritt bildbehandlingsprogram som har utvecklats på nätet sedan 1995. Det är ett professionellt progam med en uppsjö funktioner: kraftfulla ritverktyg, stöd för lager och kanaler, över hundra insticksmoduler, ett bra formatstöd m.m. m.m. Dessutom hittar du kurser och en bra FAQ på deras hemsida www.gimp.org. Glöm inte bort att det är ett helt eget program som tar en del tid att lära sig.

Språkstödet i själva programmet är utmärkt. Hjälpen, användarhandboken, installeras separat. Där arbetas det fortfarande med översättningarna, så det bästa är att installera den engelska versionen eller använda online-hjälpen. Kanske du vill bidra till projektet genom att hjälpa till med översättningen. Kan vara en fin början för den som aldrig har hållit på med fri programvara.

gimpfonster

Bortsett från Adobe Photoshop så är GIMP det mest kompetenta bildbehandlingsprogrammet jag har stött på. Jag använder dagligen GIMP i mina webbprojekt och för att snygga till familjebilderna. Det har alltid fungerat mer än bra. Om du inte är professionell designer så finns det ingen orsak att tveka. GIMP är det bästa bildbehandlingsprogrammet och det är fritt!

Lär dig mer:
På skolverkets hemsida Multimediabyrån ligger en gratis kurs. Sen har vi GIMPs egna tutorials och kurssidan Gimp-Tutorials.net

Artikeln publicerades: 2009-04-01
Senaste uppdatering: 2011-08-12