User Liberation.
Free Software Foundation(FSF) har släppt en ny video i samarbete med Urchn. Video har tillverkats med Fri programvara för FSFs kampanj mot Digital Restrictions Management(DRM).

userlibscreenshot

Ikon www.copyleft.orgSoftware Freedom Conservancy och Free Software Foundation tillkännagav i dagarna projektet "Copyleft and the GNU General Public License: A Comprehensive Tutorial and Guide" på den nya adressen www.copyleft.org.
Det är en webbsida med massor av information och vägledning för alla användare och utvecklare av copyleft-licenser, först och främst GPL. Mest intressant är guiden som genom ett stort antal avsnitt erbjuder en bred handledning i det mesta runt Fri progamvara.
Redaktör är Bradley M. Kuhn, som också över en period av tio år har skrivit texterna som är utgångspunkten för guiden. Webbsidan ska också försöka samla alla som intresserade att ta del i arbetet med materialet. Det är alltså en webbsida för samarbete och studier. Alla kan bidra i deras Wiki, sända in förfrågningar om tillägg på deras Gitorious-sida, gå med i projektets epostlista eller IRC.

Software Freedom Day 2014Idag den 20 september arrangeras årets Software Freedom Day. Det är en internationell aktionsdag för att uppmärksamma och sprida information om fri programvara.
På hemsidan http://softwarefreedomday.org/ finns det information om hur du kan engagera dig och hjälpa till. Där finns också ett forum för de som har idéer och frågor.
Det arrangeras massor av möten runt om i världen.
Om du har turen att vara i Uppsala så ska du besöka Stadsbiblioteket. Där ska Uppsala Linux User Group informera om Fri programvara, dela ut freebies och ge besökarna möjlighet att sätta sig vi datorer och testa själva.
Ha en fin och fri lördag!

ilovefs.orgIdag på Alla Helgons Dag firar vi "I Love Free Software Day 2014". Ett initiativ för att visa uppskattning för Fri programvara och alla människor som bidrar till gemenskapen. Skicka en e-post eller ett brev till en utvecklare eller ett projekt som du uppskattar. Bidra själv genom donationer eller kod, eller varför inte skriva en rad om Fri programvara på din hemsida eller blogg. Min egen favorit är att skryta om mina favoritprogram och hjälpa någon installera en distro eller program. Visa hur enkelt det är. Visa hur bra det är!

Läs mer på: www.ilovefs.org

Gimp användahandbok 2.8.1GIMPs användarhandbok har precis släppts i version 2.8.1. Många fel har rättats till, flera språk har tillkommit och internetversionen har fått en ny meny som gör det enkelt att byta språk. Nu ligger det också en länk till Bugzilla längst ner på varje sida, så att man snabbt kan rapportera fel. De vill gärna ha hjälp med översättningar!!

GIMP Magazine #1I dagarna släpptes första numret av GIMP Magazine. Publikationens mål är att främja det populära bildbehandlingsprogrammet GIMP, liknande fri programvara samt verk skapade med hjälp av GIMP. Som målgrupp anger man användare av GIMP, grafiska designers, fotografer, digitala artister, webbdesigners, utvecklare, GIMP-lärare och de som utvecklar GIMP. Till sist men inte minst vill man nå ut till den som funderar på om GIMP kan vara deras nya bildbehandlingsprogram.
Första numret innehåller en intervju med fotografen Ian Muttoo som enbart använder GIMP och UFRaw i sitt arbete. Dessutom presenteras ett antal verk från olika GIMP-användare, en artikel om GIMP 2.8, resurser på nätet mm. Allt i allt 50 läsvärda sidor släppt under en CC-licens som PDF och webbtidning.
Äntligen ser det ut som om vi som anväder GIMP får en månadstidning som är värd att läsa. Det var på tiden!