audacitylogotDet första jag måste göra var att hitta ett program. Valet föll på Audacity.

Audacity är en gratis ljudredigerare, släppt som öppen källkod, som funnits en del år.

 

  1. Ladda ner och installera Audacity från http://audacity.sourceforge.net/. Programmet finns för GNU/Linux, Mac OS X och Microsoft Windows.
  2. Gå till nedladdningssidan på Audacity och välj ditt operativsystem. Ladda ner LAME MP3 decoder, gärna i Audacitys egen plug-in-katalog. Men det viktiga är att du kommer ihåg var på maskinen du sparat den.
  3. Starta Audacity och gå till Edit - Preferences - Ljud in/ut och välj uppspelningsenhet. (Valet här beror på vad som finns på din maskin. Om du är osäker så bara testa lite olika inställningar.) Du borde också sätta kanalvalet på 2 som ger dig stereo. Till sist väljer du Wave Out Mix som gör att du spelar in det utgående ljudet direkt.
  4. Nu borde du tänka på hur din maskin beter sig. Det som du kommer att göra snart är en inspelning av ljudet som spelas upp i högtalarna på din dator. Brukar den ge ifrån sig några ljud regelbundet? Vill du använda maskinen när du spelar in så ger den säkert ifrån sig ljud när du klickar eller sparar något. Stäng då av dessa ljud genom kontrollpanelen.
  5. Nu ska vi spela in. Starta helt enkelt det ljud som du vill spela in och tryck på Record-knappen i Audacity (en klassiskt röd punkt).
  6. När inspelningen är färdig så trycket du på stopp-knappen. Gå till File och välj Exportera som MP3. Första gången du gör detta så frågar programmet efter LAME MP3 decoder, den plug-in du lastade ner i steg 2. Gå till LAME MP3 decoder och välj den. Nu kan du spara din inspelning och lyssna på den när du vill.

Om du stöter på problem får du gärna höra av dig så ska jag försöka utvidga den här artikeln. Men det första du ska göra är att gå till Edit - Preferences- Ljud in/ut och experimentera med inställningarna där.

Lycka till!