Fri programvara för kontorsuppgifter.

fp_lmw

Om du tycker att en ordbehandlare ska vara snabb, enkel och gratis så ska du testa AbiWord. En fri ordbehandlare med ett klassiskt utseende som har vunnit flera utmärkelser genom åren. Programmet har alla grundläggande funktioner du kan tänkas behöva, och skulle du sakna något så går det kanske att ordna. AbiWord har nämligen ett galleri med insticksmoduler (plug-ins) som du kan söka i. Där hittar du stöd för olika format och mycket annat så att du kan bygga upp en ordbehandlare helt efter dina personliga behov. Det finns stöd för många språk(tex svenska) och operativsystemen Windows och GNU/Linux. Det finns en version för Mac OSX, men utvecklingen av denna verkar ligga lite efter de andra systemen.

 

AbiWord

fp_lw

Behöver du rita ett schema eller diagram för att förklara något? Kanske med lite symboler och annan grafik? Då ska du testa den fria mjukvaran Dia.
Programmet har ett tydligt gränssnitt med ett arbetsfönster och ett verktygsfönster (se bilden under).

dia450

Du kan skriva text, rita linjer och boxar samt importera bilder. Det finns också ett bra formatstöd. Man kan exportera till SVG, PNG, XFIG, VDX, EPS och några format till. På Dias hemsida hittar man länkar till kurser och tillägg; till exempel fler symboler.

Dia har många andra finesser och finns för Gnu/Linux, Windows och Unix. Dessutom finns det på svenska.

fp_lmw

OpenOffice.org är det mest använda fria kontorspaketet. Ett fullvärdigt paket med textdokument, kalkylblad, presentation, databas, teckning och formel. Bra stöd för olika operativsystem, format och språk. Enkelt att installera och komma igång med. Det finns helt enkelt ingen orsak att betala för Microsoft Office när du kan ladda ner OpenOffice.org gratis. Självklart finns det en del som kan vara irriterande i övergångsperioden men så är det ju alltid när man sätter sig in i ett nytt program.

 

oohemsidan

 

Vad ska man tänka på då? Jo, OpenOffice.org använder sig av egna format som ibland kan vara svåra för Microsoft Office. Men det löser du enkelt genom att varje gång spara dina dokument i till exempel wordformatet doc istället för odt. Om du hela tiden utväxlar filer med folk som använder Word så kan du enkelt ställa in OpenOffice.org så att det alltid sparar i doc-formatet. I menyn väljer du Verktyg, välj Alternativ och klicka på Allmänt under Ladda och spara (se bild under). Längst ner till höger väljer du vilket format du vill ha i rutan Spara alltid som (Microsoft Word 97/2000/XP). Klicka OK. Nu kommer alla dina textdokument automatiskt sparas i det format du har valt. Nu kan du göra det samma för kalkylblad, presentation och så vidare (bara ändra i rutan Dokumenttyp till vänster).

 

ooaltenativ

 

Enligt hemsidan så ska Mac-användare nu kunna använda programmet utan några som helst problem (dvs; utan X11) vilket jag vet är efterlängtat.

En sak till: Har du testat programmet tidigare? Då kan det vara intressant att känna till att den nya versionen (3) innehåller en hel del förbättringar som gör det värt att testa igen.

Jag kommer att skriva mer om OpenOffice.org , så häng med!

fp_lmw

Ska du producera trycksaker eller liknande så varför inte kolla upp Scribus. Ett fritt program för sidlayout för GNU/Linux, Mac och Windows. Preflight-analys, CMYK, färgprofilhantering plus ritverktyg för vektorgrafik mm mm. Kan vara det perfekta verktyget för små firmor, föreningar och andra som behöver lite mer än vanlig ordbehandling. Här går det fort att skapa en broschyr med hjälp av de lättanvända men ganska avancerade verktygen.

scribus


Lär dig mer:
Skolverket har en kurs på sin hemsida Multimediabyrån. På Showmedo (Engelska) ligger ett antal videokurser. Scribus finns på ett 30-tal språk, däribland svenska.

fp_lmw

Tomboy Notes
är ett av de första programmen som jag installerar när jag börjar använda en ny maskin. Det är ett enkelt och praktiskt program för att skriva och hålla reda på anteckningar. Med hjälp av en meny i verktygsfältet får du med ett enkelt klick upp det du letar efter. Varje anteckning kan länkas så att det kan byggas långa rader med anteckningar. Du kan söka och sortera. Tomboy är en fri programvara gjort för Linux och Unix, men från och med april 2009 finns det full support för Windows och Mac OsX. Dags att få ordning på dina anteckningar!

tomboy