Fri programvara för video och uppspelning, inspelning och redigering av ljud.

fp_lmw

audacitylogotAudacity är en gratis ljudredigerare, släppt som öppen källkod, som funnits en del år. Här kan du spela in, mixa och manipulera ljud. Programmet finns för GNU/Linux, Mac OSX, Windows och ett par operativsystem till. Detta är ett flerkanalsprogram med ett intuitivt gränssnitt för redigering och analys. Massor av effekter som pitching, equalizer, kompression mm. Det finns också möjligheter att ta bort störande ljud som brus och bakgrundsljud. Bra om du vill digitalisera gamla kassetter eller LP-skivor.

Jag har tidigare skrivit en artikel om att spela in strömmande ljud (Webbradio o.dyl) med hjälp av Audacity. I den artikeln finns också en beskrivelse av nedlastning och installation av programmet. Aritkeln hittar du här.

audacityfonster480

Det går också att hitta massor av information på nätet. På svenska finns bl.a. en gratis kurs på skolverkets sida Multimediabyrån.

fp_lmw

Miro (tidigare Democracy player) från Participatory Culture Foundation är en fri video- och ljudspelare som ger dig tillgång till tusentals videokanaler som du kan prenumerera på genom RSS. Programmet är integrerat med flera internettjänster som YouTube, Google Video, Blip.tv mfl. BitTorrent är inbyggt och de skryter av att kunna erbjuda mer HD än alla andra, samt att de kan spela alla filtyper. Det betyder att du kan söka efter kanaler och enstaka filmer som Miro lastar ner till din maskin så att du enkelt kan se på dem. Allt är fritt och gratis.

miro3

Du kan också söka igenom din maskin och lägga till alla videofiler på din datamaskin i Miros bibliotek. Och det är enkelt att skapa spellistor om du till exempel vill organisera kurser eller musikvideor. Men var uppmärksam på hur mycket du laddar ner; videofiler tar mycket plats så det blir fort en hel del.

miro3prog

Bra språkstöd och versioner finns för Gnu/Linux, Windows och Mac OSX. Själv har jag hittat en massa bra video om webbdesign, utveckling och fri programvara. Om du vill publicera egna filmer så finns det bra kurser och instruktioner. Se till exempel Make Internet TV.

 

Rekommenderas!

 

Nu finns också Miro Video Converter som kan konvertera ett stort antal filformat. Har inte testat programmet själv men de lovar mycket så varför inte ge det en chans.

 

Artikeln publicerades: 2009-04-01
Senaste uppdatering: 2010-04-08

fp_lmw

vlc-470

En populär mediaspelare som finns för alla de vanliga operativsystemen och några till. Om du behöver en spelare som klarar de flesta format så är det här en oumbärlig programvara. Först och främst är det en utmärkt spelare för video men programmet fungerar också utmärkt som musikspelare. Du kan också använda VLC Streaming Server för att strömma media över ditt lokala nätverk eller internet.

Jag har använt VLC i många år och har aldrig haft några problem. (Har varit med om att Quick-time Player inte har accepterat en skadad quicktime-fil som VLC spelat utan problem.) Det finns de som klagar på användargränssnittet. Självklart kunde programmet designas lite snyggare, men Databibliotektet anser ändå att detta är den bästa spelaren som finns eftersom den gör det den ska mycket bättre än alla andra. Helt enkelt ett standardprogram.

Artikeln publicerades: 2009-04-01
Senaste uppdatering: 2012-02-26