Blandad fri programvara.
fp_lmw

Nu när vi delar så mycket digitalt material så är det bra med ett kompetent komprimeringsprogram. Jag har i flera år använt det fria programmet 7-Zip på mina windowsmaskiner. Programmet klarar av de vanligaste formaten (zip, rar, tar etc) och har dessutom det egna formatet 7z som är upp till 30% mer effektivt än Zip. Det finns också varianter för Mac, Gnu/Linux och FreeBSD, men de har jag inte testa.

7zip

En trevlig detalj är att programmet alltid har lagt sig så att det bara är att högerklicka på mappen som ska packas eller packas upp och välja 7-zip.

fp_lmw

Nu ska vi se på webbläsaren Firefox. Det trevliga med Firefox, förutom att det är en fri programvara, är att programmet följer W3C-standarden och att du kan installera massor av tillägg. Det finns ordböcker, sökhjälp, blockering av annonser och så vidare. Ganska absurt mycket att välja på faktiskt.

firefox

Om du till exempel utvecklar hemsidor så finns det flera fina tillägg. Med FireFTP kan du lasta filer från och till din hemsida på ett smidigt sätt. Om du vill kontrollerar eller jobba med koder och design så finns Firebug och Web developer. Med dessa verktyg skulle du egentligen kunna skippa de flest andra program i samma område. Här kan du se och ändra koder, validera HTML, CSS, feeds, länkar osv. Väldigt trevligt.

fp_lmw

Om du arbetar med projekt så kan det vara praktiskt med en så kallad tankekarta. FreeMind är ett fritt program som gör det enkelt och snabbt att komma igång. Du startar programmet, öppnar ett nytt projekt och ger det ett namn. Sen är det bara att lägga till punkter i form av namn, ikoner, kommentarer, länkar osv. Det är enkelt att flytta runt de olika elementen och det finns ingen gräns för hur stort ditt projekt kan bli. Du kan spara projekten i flera olika format och även exportera din tankekarta till HTML för publicering på internet. Det finns också stöd för att ”fälla ihop” elementen för att få bättre översikt över materialet. Rekommenderas varmt!

freemind

Dokumentation finns så klart i form av en tankekarta (i Java). Frågor kan ställas på FreeMinds hjälpforum på SourceForge. De har en fin spalt som heter Asked questions och även en manual, FreeMind Manual, som kan läsas på internet eller laddas ner som PDF. De här resurserna är på engelska.

Artikeln publicerades: 2009-04-01
Senaste uppdatering: 2010-03-03

fp_lmw

Behöver du ett program för din hushållsbudget eller en liten firma så finns det fria programmet GnuCash. Finns på ett trettiotal språk och för de flesta operativsystem. Mycket arbete har lagts ner för att GnuCash ska vara enkelt att använda men samtidigt erbjuda de flesta funktioner man kan tänkas behöva. Håll koll på in- och utgående, investeringar, bankkonton och få ut rapporter. Stöd finns för finansiella beräkningar och schemalagda transaktioner. Sökfunktionen är logisk och fuktionell så det är enkelt att hitta den där transaktionen som du bara har ett vagt minne av.

gnucash

Manualen är välskriven och uppdateras hela tiden. Det finns guider på engelska om användningen av programmet plus information om bokföringsprinciper och hur de fungerar i GnuCash.

Programmet som har funnits sedan 1997 är licensierat under GNU GPL, den ursprungliga licensen för fri programvara, och gratis att använda.

Artikeln publicerades: 2009-04-01
Senaste uppdatering: 2011-08-11

fp_lw

RedNoteBook är ett dagboksprogram med några lite speciella funktioner. Programmet består av tre kolumner med redigeringsfönstret i mitten. Det finns möjlighet att redigera och använda mallar för alla dagar i veckan. Enklare formatering och insättning av bilder, länkar, filer mm.

fp_lw

storybookHar du en ett halvfärdigt manus i skrivbordslådan? Är det svårt att hålla reda på alla karaktärer och intriger? Då ska du testa StoryBook. Ett kompetent och fritt författarprogram som hjälper dig att organisera och strukturera dina texter. StoryBook finns för GNU/Linux och Windows. Det finns stöd för några av de största språken och även svenska. När du installerat programmet så är det på engelska men det ändrar du enkelt genom att välja File - Preferences - Language.

storybook

StoryBook har tre visningslägen som kallas upplägg:

  • Kronologiskt upplägg
  • Hantera kapitel och scener
  • Bokupplägg

Det finns massor av funktioner som förenklar översikt och det är enkelt att navigera. När det är dags att exportera textmassan så kan man välja mellan TXT, PDF, HTML, RTF och CSV. Sen finns det en fin diagramfunktion med alternativ som t.ex. Vem är var, när?, Personers förekomst osv. Diagramen kan också sparas som en bild i formatet PNG. Om du skriver längre texter så är det här helt klart ett program att testa.