fp_lmw

Nu ska vi se på webbläsaren Firefox. Det trevliga med Firefox, förutom att det är en fri programvara, är att programmet följer W3C-standarden och att du kan installera massor av tillägg. Det finns ordböcker, sökhjälp, blockering av annonser och så vidare. Ganska absurt mycket att välja på faktiskt.

firefox

Om du till exempel utvecklar hemsidor så finns det flera fina tillägg. Med FireFTP kan du lasta filer från och till din hemsida på ett smidigt sätt. Om du vill kontrollerar eller jobba med koder och design så finns Firebug och Web developer. Med dessa verktyg skulle du egentligen kunna skippa de flest andra program i samma område. Här kan du se och ändra koder, validera HTML, CSS, feeds, länkar osv. Väldigt trevligt.

Säkerhetskopiering

2009-07-05.Som alla vet så ska man alltid säkerhetskopiera all viktig information. I Firefox finns det tillägg för detta (Backup på engelska) som gör jobbet enkelt. Men om du vill göra det själv eller har ett program som automatiskt säkerhetskopierar så hittar du din personliga information i en katalog kallad Profiles. Innan du gör några ändringar i programmappar är det alltid bäst att stänga programmet. Alltså: Stäng Firefox.

  • Linux: Gå till din hemmapp, välj Visa och Visa dolda filer.  Klicka på .mozilla och öppna mappen Firefox. Öppna Profiles som innehåller din persoliga information i en mapp som heter något som slutar med .default. Kopiera som vanligt.
  • Mac OSX: Gå till hemkatalogen och leta upp Biblioteket (Library). Öppna Firefoxmappen och Profilesmappen. Här hittar du din personliga information i en mapp som heter något som slutar med .default. Kopiera som vanligt.
  • Windows: Välj Kör från Startmenyn och skriv in %appdata% följt av Enter. Öppna katalogerna Mozilla, Firefox och sedan Profiles. Här hittar du din personliga information i en mapp som heter något som slutar med .default. Kopiera som vanligt.

Själv använder jag massor av  Bokmärken och har därför en rutin på att säkerhetskopiera bokmärkefilen places.sqlite.
Det är ganska vanligt att firefoxmappen ligger i en katalog som heter Mozilla. Här hittar du också Thunderbird (E-post) och Sunbird (Kalender) om du har dem installerade. Och du kan faktiskt säkerhetskopiera din information från de här programen på samma sätt.

Säkerhetskopiera, importera och exportera bokmärken

2009-07-05. Om du vill säkerhetskopiera eller flytta bokmärken mellan olika webbläsare. Gå till Bokmärken i Firefox huvudmeny och välj Ordna bokmärken. Nu öppnas fönstret Biblioteket där du hittar menyvalet Importera och säkerhetskopiera. Här kan du skapa och spara en säkerhetskopia. Du kan återställa dina bokmärken; Firefox gör automatiskt säkerhetskopior och sparar dem i fem dagar. Och så kan du exportera eller importera bokmärken i form av HTML-filer.