Spel med öppen källkod

fp_lmw

alienarena_litenTycker du om Quake och Unreal Tornament samt har en böjelse för klassisk Science Fiction? Då ska du testa Alien Arena. Spela mot datorn eller online. Det är snabbt, blodigt och snyggt med många banor och vapen. Turneringar anordnas med jämna mellanrum och den senast versionen (Alien Arena 2011 7.50) är en ordentlig uppgradering av både det visuella och prestanda. Du kan se bilder från spelet här. Ljudeffekterna fungerar bra och man hör med en gång att musiken är skriven av proffs.

fp_lmw

Om du gillar att skjuta på allt som rör sig så är AssaultCube helt klart värt att testa. Grafiken är utmärkt och spelet som nu har nått version 1.1.0.4 utvecklas hela tiden. Det finns många spellägen, både online och lokalt, och ett stort antal servrar ligger uppe för dem som anser sig vara tillräckligt bra för att delta i turneringar. 26 förinstallerade kartor som kan kompletteras med egna med hjälp av den avacerade redigeraren som följer med.

fp_lmw

Gillar du maniska pusselspel? Det fria spelet Enigma har precis under 1000 olika nivåer. Här gäller det att para ihop likadana stenar som är utplacerade i landskap med fällor, labyrinter och blockerade vägar. Varför sitta på jobbet och spela samma gamla kortspel på datorn när du kan ge huvudet lite gymnastik? Ganska beroendeframkallande.

enigma

Finns för Gnu/Linux, BSD, Windows och Mac. Dags att döda lite tid!

Licese: GPL
Testad version: Enigma 1.01
Artikeln publicerades: 2009-04-01
Senaste uppdatering: 2011-03-07

fp_lmw

Kommer du ihåg det gamla spelet Worms? Själv spelade jag det ganska mycket och därför är det roligt att det finns ett fritt spel som har tagit vara på många av finesserna i Worms. Hedgewars är ett enkelt skjutspel med massor av olika vapen och annat som hanteras av två stridande grupper med igelkottar. Spela mot datorn, mot en kompis eller varför inte dygnet runt mot folk på internet. Det pågår hela tiden en febril aktivitet på hemsidan som innehåller mycket info som Demos, FAQ, Forum, extramaterial...

hedgewars

hedgewarsconfi

hedgewarscontr

*Klicka på bilderna för exempel ur spelet.

Målet är att döda alla igelkottar i motståndarlaget. Men det är snarare komiskt än blodigt. Fåniga ljudeffekter och lekfulla symboler gör att det här spelet också passar lite större barn.

Hedgewars är så pass etablerat att det finns tillgängligt i pakethanteraren på de flesta Linux-distributionerna. Dessutom finns det versioner för Mac och Windows. 32- och 64-bitars.

Licese: GPL
Testad version: Hedgewars 0.9.13
Artikeln publicerades: 2009-05-27
Senaste uppdatering: 2011-03-07

fp_lmw

Är du rädd för att helgen ska bli alltför mysig? Att tomta omkring i mjuka byxor, tända stearinljus och vara snäll kan i längden bli påfrestande. Då ska du ta en titt på alla de fria spel som finns. Som exempel vill jag presentera skjut-spelet Sauerbraten. Du är helt enkelt någon sorts galning med vapen som slåss mot diverse otrevliga varelser. Du ska klara av olika banor där det finns fientliga varelser och en massa vapen. En fin sak med Sauerbraten är att det är så enkelt. Jag är ingen riktig Gamer utan använder mus och tangentbord. Här kan du skjuta med vänsterklick på musen, gå med piltangenterna eller W, A, D och S tangenterna och hoppa med mellanslag. Vill du byta vapen så använd hjulet på musen eller tangenterna 1-8 och 0. Med 9 så byter du perspektiv. Grafiken är faktiskt ganska schysst och musiken är hård! Finns för Gnu/Linux, mac och windows. Bara att ladda ner.

sauerbraten_logo

Jag spelade det här en del för ett par år sedan och nu när jag lastade ner det igen så kunde jag konstatera att det har uppdaterats en hel del. Kanske du vill vara med och utveckla spelet. Ofta är det ganska enkelt att ta del i utvecklingen av spel släppta som fri mjukvara!

Uppdatering: 4 maj 2009 kom Trooper Edition som bjuder på mer av det mesta; vapen, banor osv. Ser lovande ut.

fp_lmw

Secret Maryo Chronicles är ett trevligt 2D-spel för den som är lika nostalgisk som mig. Spring, hoppa och samla poäng i en barnsligt färgglad miljö. Fint att spela tillsammans med ungar. Det är också enkelt att skapa egna banor om man gillar det. Finns för Mac, Gnu/Linux och Windows. Glöm inte att lasta ner musiken som ligger i ett eget paket!

secretmaryo

Det finns en inbyggd spelredigerare som aktiveras med F8. Funktionerna är enkla och logiskt arrangerade. På webbsidan finns en genomgång och en wiki. Dessutom finns det ett aktivt forum.

Licese: GPLv3. Ikoner under LGPL.
Testad version: Secret Maryo Chronicles 1.9
Artikeln publicerades: 2009-04-01
Senaste uppdatering: 2011-03-06