Program för design, utveckling och hantering av webbsidor.
fp_lmw

filezilla_logoOm du tillverkar eller administrerar webbsidor kan det vara bra med en FTP-klient. FileZilla är en fri mjukvara som har utvecklats sedan 2001. Programmet är snabbt och stabilt både för upp- och nedlasatning av filer. Stöd finns för Gnu/Linux, Windows och Mac. För Windows finns dessutom en FTP-server som har fått fin kritik i olika tester. Det är ett enkelt och lätthanterat program tack vare det praktiska grafiska gränssnittet.

fp_w

När jag är tvungen att skriva kod på en windowsmaskin så använder jag gärna det fria programmet Notepad++. Det är en bra och stabil textredigerare med allt man kan kräva när man ska koda för hand. Radnumrering, bokmärken, färgmarkering av syntaxen med stöd för ett stort antal språk och möjligheten att själv lägga in egna. Man kan ha två dokument öppna i samma fönster plus att det går att öppna fler fönster samtidigt. Språkstödet är utmärkt och det finns även på svenska.

phpmyadmin_logophpMyAdmin är ett fritt verktyg för hantering av databaser i MySQL på internet. Med det här väldigt stabila verktyget kan man utföra alla vanliga operationer i MySQL; hantera databaser, tabeller, fält, relationer, index osv. Det går också köra sql direkt.

Programmet har funnits i många år, har vunnit flera priser och är bra dokumenterat både på internet och i böcker. Dessutom finns det bra språkstöd med bland annat svenska.

Läs Mer